Huurbeding

In vrijwel elke hypotheekakte is opgenomen dat het verhuren van de woning niet is toegestaan zonder voorafgaande goedkeuring van de bank. Dit wordt aangeduid als een huurbeding.

Voorbeeld van het begrip ''huurbeding''

Sandra koopt een huis met een hypotheek en in de hypotheekakte staat een huurbeding. Zonder toestemming van de bank verhuurt ze het huis aan Tom. Wanneer Sandra haar hypotheek niet kan betalen, wil de bank het huis verkopen en Tom uitzetten. De rechter besluit echter dat Tom mag blijven omdat zijn huur de hypotheek dekt, waardoor het huurbeding niet wordt ingeroepen.

Belang van het Huurbeding voor huurders

Voor huurders is het van belang zich bewust te zijn van het bestaan van een huurbeding. Het heeft voornamelijk betrekking op situaties waarin de verhuurder de eigendom niet volledig bezit en een hypotheek op het pand heeft. Hoewel het huurbeding vooral de rechten van de hypotheekverstrekker beschermt, kan het ook gevolgen hebben voor de huurders.

Risico's bij overtreding van het Huurbeding

Indien een verhuurder het pand verhuurt zonder toestemming van de hypotheekverstrekker, en later de hypotheek niet kan afbetalen, kunnen huurders geconfronteerd worden met de mogelijkheid van uitzetting. Dit kan gebeuren wanneer de hypotheekverstrekker besluit de woning te verkopen om de schulden te dekken.

Wat kunnen huurders doen?

Als potentiële huurder is het raadzaam om te verifiëren of de verhuurder toestemming heeft van de hypotheekverstrekker voor de verhuur. Dit kan risico's op latere uitzetting verlagen. Het is ook verstandig om juridisch advies in te winnen over je rechten en de mogelijkheden voor het geval er toch problemen ontstaan met een huurbeding.

Vraag jij je af of je je huis mag verhuren? Lees dan ook eens deze blog!

Verbod op verhuur zonder toestemming

Ook een verhuurder heeft vaak een hypotheek. In veel gevallen kan ook de verhuurder het huis niet in een keer kopen. In de hypotheekakte staat in de meeste gevallen dat de koper het pand niet zonder schriftelijke toestemming van de bank, of ander soort hypotheekverstrekker, mag verhuren. Als hij dit toch doet, dan zal dat gevolgen kunnen hebben voor de huurder.

Gevolgen huurbeding huurder

Het huurbeding is een bepaling waar de hypotheekverstrekker – in veel gevallen de bank – zich op kan beroepen. Dit wordt vooral gedaan als de verhuurder een betalingsachterstand heeft en de hypotheek niet aflost zoals afgesproken. Als de hypotheekverstrekker de woning wil verkopen om de hypotheek af te lossen, dan kan zij naar de rechter stappen om de huurders uit de woning te laten zetten.

Vertrekken of blijven

Gelukkig staat de rechter dit alleen toe als er sprake is van uiterste noodzaak is. Als de woning voldoende opbrengt met huurders om de hypotheek af te lossen, dan mogen de huurders vaak gewoon blijven zitten en worden hun huurcontracten mee verkocht. Brengt de woning niet genoeg op, dan kan de rechter beslissen dat de huurders moeten vertrekken. Hij kan dan een verhuistermijn van maximaal 1 jaar geven aan de huurders.