Schuldhulpverlening

Schuldhulpverlening is de ondersteuning die mensen krijgen bij het oplossen van hun schulden. In Nederland is dit een gratis service van gemeenten, bestaande uit schuldbemiddeling en schuldsanering, waarbij de eerste gericht is op het treffen van regelingen met schuldeisers en de tweede op het kwijtschelden van schulden onder bepaalde voorwaarden.

Voorbeeld van het begrip "schuldhulpverlening"

Stel, je huurt een woning en komt door omstandigheden in de schulden. Via schuldhulpverlening kan je gemeente helpen met het opstellen van een budgetplan of het treffen van een regeling met je verhuurder of andere schuldeisers. Dit kan voorkomen dat je je woning kwijtraakt.

LeestipMet deze 5 tips krijg jij je woonkosten omlaag

Het proces van schuldhulpverlening

Als je schuldhulpverlening aanvraagt, start meestal het minnelijke traject. Dit houdt in dat een schuldhulpverlener probeert afspraken te maken met je schuldeisers. Indien nodig, kan er een dwangakkoord of een saneringskrediet volgen.

Wat betekent minnelijke schuldhulpverlening?

Het woord "minnelijk" verwijst in de context van schuldhulpverlening naar een aanpak waarbij op een vriendschappelijke, niet-confronterende manier een oplossing wordt gezocht voor een probleem, in dit geval schulden.

Hoe lang duurt schuldhulpverlening?

Schuldhulpverlening duurt gemiddeld drie jaar. Een minnelijke schuldregeling duurt meestal 18 maanden. Schuldsanering kan maximaal 5 jaar duren.

Betaal jij te veel huur? Lees hier meer!

Veelgestelde vragen over schuldhulpverlening

Meer weten over schuldhulpverlening? Hieronder vind je een overzicht van veelgestelde vragen en antwoorden.

Kan ik schuldhulpverlening krijgen als ik een huurachterstand heb?

Ja, schuldhulpverlening kan ook ingezet worden bij huurachterstanden om verdere problemen zoals huisuitzetting te voorkomen.

Wat gebeurt er als ik me niet aan het plan houd?

Als je je niet aan de afspraken houdt, kan de schuldhulpverlening stopgezet worden. Dit kan leiden tot verdere financiële problemen.

Is schuldhulpverlening alleen voor huurders of ook voor huiseigenaren?

Schuldhulpverlening is beschikbaar voor zowel huurders als huiseigenaren. Voor huiseigenaren kan het betekenen dat ze hun huis moeten verkopen om schulden af te lossen.

Wat zijn mijn plichten tijdens een schuldhulpverleningstraject?

Je bent verplicht om alle nodige informatie te verstrekken, mee te werken aan het verbeteren van je financiële situatie, en geen nieuwe schulden te maken.